Equip
investigador

Equip investigador

Aquest projecte està dirigit per la Dra. Maria Rubio Valera del grup d’investigació PRISMA de l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Dra. Maria Rubio Valera

Farmacèutica

Parc Sanitari Sant Joan de Déu

Dr. Ignacio Aznar Lou

Farmacèutic

Fundació Recerca Sant Joan de Déu

La Dra. Maria Rubio-Valera, és la cap de Qualitat i Seguretat del Pacient del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. És Graduada (2008) i Doctora (2012) en Farmàcia per la Universitat de Barcelona. Des del 2017, co-lidera el grup d’investigació d’Avaluació de Tecnologies Sanitàries en Atenció Primària i Salut Mental (Grup PRISMA) de l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu. També forma part del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa – Epidemiologia i Salut Pública del Institut de Salut Carlos III (CIBERESP – ISCIII).

La seva investigació es centra en el disseny i la avaluació de intervencions sanitàries mitjançant mètodes mixtes. En concret, estudia la magnitud i l’impacte de comportaments relacionats amb la salut, com l’adherència i les activitats de promoció de la salut, dissenyant intervencions dirigides i adaptades al context del pacient per millorar aquests comportaments i avaluant-ne la seva efectivitat i la relació cost-efectivitat.

Al setembre de 2020, va rebre una beca Starting Grant del European Research Council (ERC), una entitat que impulsa les carreres de joves investigadors europeus, amb la finalitat de dur a terme l’estudi “IMA-cRCT – Eficàcia i efectivitat de la intervenció d’adherència inicial a la medicació: assaig clínic controlat aleatoritzat per conglomerats i model econòmic”.

El Dr. Ignacio Aznar Lou és Graduat en Farmàcia per la Universidad San Jorge de Zaragoza i va obtenir el títol de Doctor en Farmàcia per la Universitat de Barcelona al 2017.

En els darrers anys ha realitzat estades postdoctorals a la Southern Denmark University (Dinamarca) i a la Universitat de Lisboa (Portugal), on va estudiar diferents tècniques per avaluar l’ús poblacional de fàrmacs i de revisió d’evidència.

Actualment treballa com investigador postdoctoral al grup PRISMA en projectes relacionats amb l’anàlisis de grans bases de dades de la vida real (Real World Data) en el camp de la farmacoepidemiologia i la farmacoeconomia i forma part del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa – Epidemiologia i Salut Pública del Institut de Salut Carlos III (CIBERESP – ISCIII).

Dra. M. Montserrat Gil Girbau

Farmacèutica

Fundació Recerca Sant Joan de Déu

M. Teresa Peñarrubia María

Metgessa de família i comunitària

Institut Català de Salut (ICS)

La Dra. Mª Montserrat Gil Girbau és Llicenciada en Farmàcia i experta en investigació qualitativa. Té un màster en Farmàcia Assistencial i Atenció Farmacèutica de la Universitat de Barcelona. Va obtenir el seu títol de Doctora en Farmàcia per la Universitat de Barcelona al 2020.

Disposa de més de 15 anys d’experiència en farmàcia comunitària. Actualment és investigadora postdoctoral del grup PRISMA i tècnica de qualitat i seguretat del pacient al Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Forma part de la Xarxa de Recerca en Cronicitat, Atenció Primària i Promoció de la Salut (RICAPPS). Treballa en diferents projectes relacionats amb l’adherència farmacològica i projectes de planificació estratègica en salut mental de municipis i comarques de Catalunya.

La Mª Teresa Peñarrubia es va llicenciar en Medicina al 1997 per la Universitat de Barcelona i és especialista en Medicina Familiar i Comunitària des de l’any 2000. Des del 2003 és tutora de residents de Medicina Familiar i Comunitària i ha participar com docent en diversos cursos relacionats amb l’àmbit de la Salut Mental dirigits als professionals sanitaris d’Atenció Primària.

Així mateix, és investigadora col·laboradora del grup PRISMA, coordinadora del grup ECONSAP, acreditat per la IDIAP Jordi Gol i investigadora del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa – Epidemiologia i Salut Pública del Institut de Salut Carlos III (CIBERESP – ISCIII). Com a resultat de la seva activitat investigadora ha participat en la publicació de diversos articles en revistes nacionals i internacionals.

Des del 2009 col·labora amb el equip directiu de la Direcció d’Atenció Primària de Costa Ponent del Institut Català de Salut (ICS) en activitats de coordinació i desenvolupament de diferents programes (rutes assistencials de fibromiàlgia i depressió, assesora de Salut Mental, membre de la Comissió Mixta Territorial de Salut Mental i Atenció Primària). Recentment ha participat amb el Departament de Salut de la Generalitat en el grup de treball de la Estratègia Nacional d’Atenció Primària i Salut Comunitària (ENAPISC).

Alba Sanchez Viñas

Farmacèutica

Fundació Recerca Sant Joan de Déu

Carmen Corral Partearroyo

Infermera

Fundació Recerca Sant Joan de Déu

L’Alba Sánchez-Viñas és Graduada en Farmàcia per la Universitat de Barcelona des del 2016 i té un màster Europeu en Economia i Gestió de la Salut de la Erasmus Univeristy Rotterdam (Països Baixos).

Durant els seus estudis ha realitzat estades a la Ege University (Turquia), la Università di Bologna (Italià) i al Management Centre Innsbruck (Àustria). Al 2018 va realitzar una estada d’investigació amb l’equip d’assessors de qualitat de medicaments biològics al Consell d’Avaluació de Medicaments (Medicine Evaluation Board) dels Països Baixos. També té experiència treballant en farmàcia comunitària i ha exercit diferents posicions en la indústria farmacèutica.

Actualment és investigadora predoctoral del grup PRISMA en la línia d’avaluació econòmica amb Real World Data i forma part del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa – Epidemiologia i Salut Pública del Institut de Salut Carlos III (CIBERESP – ISCIII).

La Carmen Corral Partearroyo és Graduada en Infermeria des del 2015 per la Universitat Complutense de Madrid.

Ha desenvolupat la seva carrera professional a Londres (Regne Unit) treballant al King’s College Hospital, i es va especialitzar en Cures Intensives al King’s College University of London.

El 2018 va entrar per primera vegada al centre d’excel·lència en recerca i formació en Salut Pública the London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM). On va realitzar primer el Diploma Professional en Malalties Tropicals i més tard va continuar els seus estudis amb un Màster en Salut Pública amb especialització en Promoció de la Salut i Avaluació d’Intervencions Sanitàries.

Actualment forma part del grup PRISMA com a investigadora predoctoral en la línia d’Avaluació d’Intervencions Sanitàries.

M. del Carmen Gallardo González

Infermera comunitària

Institut Català de Salut (ICS)

M. del Carmen Olmos Palenzuela

Infermera comunitària

Institut Català de Salut (ICS)

Dra. Claudia Palma Vásquez

Docent

Fundació Sant Joan de Déu 

La Dra. Claudia Palma Vásquez és llicenciada en Educació (Universidad del Bío, Xile), màster en Psicologia de l’Educació (Universitat de Barcelona) i Doctora en Educació (Universidad Católica de la Santísima Concepción, Xile). 

Entre el 2018 i el 2019 va realitzar estades d’investigació al Centro de Medición MIDE de la Universidad Católica de Xile, al Departament de Psicologia Social, Quantitativa i de les Organitzacions de la Universitat de Barcelona i al Centre d’Investigació de Salut Laboral (CiSAL) de la Universitat Pompeu Fabra. 

Durant els anys 2019 i 2021 va coordinar dos projectes finançats per l’Institut de Salut Carlos III a través del Fons d’Investigació Sanitària (FIS). Entre 2021 i 2022 va treballar de tècnica d’avaluació de tecnologies sanitàries en l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS).

Les seves línies d’investigació relacionen la psicologia organitzacional, la salut laboral i l’epidemiologia. En concret, li interessa estudiar la trajectòria laboral docent, la precarietat laboral, la salut mental i, en general, les intervencions complexes, entre altres temàtiques. 

En l’actualitat du a terme tasques de project manager en diversos projectes del grup PRISMA.

La Mª Carmen Olmos Palenzuela és diplomada en Infermeria per la Universitat Autònoma de Barcelona des del 1996.

Ha participat en diferents rutes assistencials (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), Malalties Cardiovasculars) d’Atenció primària com a referent de la SAP Delta.

Des del 2016 col·labora amb el equip directiu de la Direcció d’Atenció Primària Costa de Ponent com a referent de Salut Mental (Comissió Mixta Territorial de Salut Mental i Atenció Primària, Comissió de Formació), Participa en les activitats del Programa Atenció Primària sense Fum de Catalunya.

Al 2021 va ser acreditada con a tutora de residents EIR d’infermeria familiar i comunitària. Així mateix, des de 2021 forma part del grup de recerca ECONSAP, acreditat per la IDIAP Jordi Gol com a investigadora associada. 

Altres col·laboradors

Sara-Anna Davies Daunas

Metgessa de família i comunitària

EAP Masnou – Alella

Daniel Planchuelo Calatayud

Metge de família i comunitària

EAP Dreta de l’Eixample

La Sara-Anna Davies Daunas és metgessa especialista en Medicina Familiar i Comunitària, amb MIR fet del 2014-2018 a la Unitat Docent Multidisciplinar de Barcelona ICS (CAP Chafarinas i Hospital Vall d’Hebron). Graduada en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l’any 2013. Interessada en la comunicació metge-pacient i membre del grup de Comunicació i Salut de la CAMFiC (societat catalana de medicina familiar i comunitària) i de la SEMFyC (societat espanyola de medicina familiar i comunitària). Actualment treballant com a Metgessa de Família al CAP Vallcarca-Sant Gervasi.

Porta 5 anys treballant en el model comunicacional sobre Presa de Decisions Compartides a la consulta, impartint tallers de formació en congressos nacionals de Comunicació i Salut. En el moment, estudiant de doctorat a la UAB, en un projecte pilot sobre l’aplicació d’un programa docent en PDC en residents de MFiC.

S’incorpora com a col·laboradora en el projecte de IMA-cRCT al juliol de 2021 per aportar coneixements i experiència sobre la PDC.

Daniel Planchuelo és llicenciat en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona el 2007 i és especialista en Medicina Familiar i Comunitària des de l’any 2013. Des de l’any 2017 és tutor acreditat del Ministeri de Sanitat de residents de Medicina Familiar i Comunitària en la unitat docent UDACEBA. És tutor clínic d’Atenció Primària de la Universitat de Barcelona des del 2015 i de la Universitat Internacional de Catalunya des del 2016.

Actualment desenvolupa la seva carrera professional com a metge de família en el CAP Roger de Flor (EAP Dreta de l’Eixample) de Barcelona.

Té especial interès en les malalties de transmissió sexual i VIH (especialitat universitària per la Universitat Oberta de Catalunya l’any 2021) i en les noves tecnologies relacionades amb l’atenció al pacient, en aquest context va ser el responsable de la pàgina web de la Unitat de malalties neuromusculars de l’Hospital de la Vall d’Hebron des del 2014 fins el 2020. Tanmateix, és el responsable de les xarxes socials del CAP Roger de Flor des del 2016.  

Guillermo Bagaría de Casanova

Vocal d’Oficina de farmàcia i responsable d’atenció farmacèutica

Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB)

Diabetis Tipus 1

És una malaltia autoimmune que es caracteritza per un augment de sucre a la sang donat que el pàncrees deixa de produir insulina. Sol aparèixer durant la infància, l’adolescència i la joventut. La diabetis Tipus 1 representa un 5-10% de tots els casos de diabetis.

Diabetis Tipus 2

És una malaltia que es caracteritza per un augment del sucre a la sang donat que el cos deixa de produir o poder utilitzar la pròpia insulina. A diferència de la diabetis Tipus 1, la diabetis Tipus 2 s’inicia en adults. És la forma més comuna de diabetis, i representa un 80-90% del total de casos.

El Guillermo Bagaría és llicenciat en farmàcia des del 2002 i farmacèutic comunitari a l’Hospitalet de Llobregat des de llavors. Durant els últims anys ha participat en diferents juntes de govern de societats científiques (SEFAC i SCFC) així com del COFB i el CCFC. Actualment és vocal d’Oficina de Farmàcia i responsable d’atenció farmacèutics del COFB.

  • Investigació en Atenció Primària i Comunitària (IP: Maria Rubio), desenvolupa i avalua l’efectivitat i l’eficiència d’intervencions de salut en atenció primària i comunitària implicant a professionals i pacients mitjançant estudis qualitatius i quantitatius (epidemiològics, Real World Data i assaigs clínics). 
  • Avaluació de serveis sanitaris (IP: Antoni Serrano), estudia la disponibilitat i eficiència de serveis destinats a l’atenció a la salut, amb un èmfasi especial a l’avaluació econòmica de les patologies, mitjançant estudis de cost i càrrega de malaltia, i de les intervencions, mitjançant estudis de cost-efectivitat basats en assaigs clínics i models econòmics.
  • Epidemiologia de la no-iniciació en la població general i pediàtrica
  • Estudis qualitatius basats en la teoria fonamentada per a conèixer els motius de la no-iniciació
  • Impacte econòmic de la no iniciació en la població general
  • Impacte clínic de la no-iniciació en malalties cardiovasculars
  • Disseny d’intervencions complexes per la millora de la no-iniciació
  • Avaluació d’efectivitat i de procés d’intervencions complexes per la millora de la no-iniciació
  • Avaluació econòmica d’intervencions complexes amb dades de RWD